Lapinlunas Metsätähti

"Nasti"

Nasti bor hos familjen Lindner i Karlstad

 

Hd:C

Öga: ej lyst

Prcd/pra: fri genom föräldrar

 

Godkänd anlagsklass viltspår

Genomfört BPH med skott

 

Nastis galleri


 

 


Lapinlunas Metsätähti – Nastis första år

Det är ett år sedan, men känns som nästan nyss som vi fick beskedet att Yagas valpar hade kommit. Åh, hjärtat slog både ett och två extra slag, åtminstone på mig som i så många år velat skaffa lapphund. Efter ett par besök hos Rebecka och Anders ställdes vi snart inför problem - hur i hela friden ska man rangordna och välja bland fyra underverk? Men jag som alltid varit fast besluten att skaffa en hanhund, var plöstligt omvänd och så var det bestämt att tiken med den vita svanstippen skulle bli vår.

Nasti, ja…. Hennes tilltalsnamn är en historia för sig och kräver sin förklaring, har vi märkt. ”Hmm, finsk lapphund… Metsätähti är finska för skogsstjärna. Nasti är samiska, och betyder stjärna.” Ja, valet var ju givet! Men nämn en enda människa vi mött som inte misstagit ”Nasti” för det engelska och inte alls lika välklingande uttrycket ”Nasty”. Någon?

Hursomhelst, sådana banala missförstånd bekommer inte vår Nasti det minsta, och nästan inget annat heller. Hon har ett fantastiskt temperament, och en positiv energi som verkligen smittar. Nasti har kommit undan med en hel del hyss, enbart genom att alltid vara så bedårande och glad. En avklippt sladd här, en söndertuggad känga där… Det går inte att bli arg, helt enkelt!

På vardagarna följer Nasti med husse till jobbet, där hennes uppgift kan vara att charma kunder på olika möten, agera statist på tv-inspelningar, eller helt enkelt se till att någon får en välbehövlig lunchpromenad. På helgerna är det mest skogsturer och bus hemmavid som gäller. Nasti stortrivs med livet på landet, för vad vore livet utan flyende trastar, smarrigt rådjursbajs eller tokfnatt på grannens gärde? Jag tror att det enda hon skulle kunna tänka sig att vara utan, är något som brukar dyka upp när man minst anar - den där något märkliga varelsen Människohäst…

Vi tackar Rebecka och Anders för en underbar kompis med hjärtat på rätta stället – vår stjärna i alla lägen!