Blogg

Nytt år, nya planer!

Då har det nya året börjat och med det alla härliga planer. 2015 var ganska tufft år för oss för att sedan vända mot slutet av året och riktigt gå vår väg, äntligen.

Vi har så oerhört mycket att vara tacksamma över! Vi har fantastiska valpköpare som vi följer med glädje och stolthet. Ni är många med fina utställningsresultat under årets lopp.

Bl a: Finn (L) har vunnit flera Cert och saknar nu endast det sista till championatet. Akko (F) har blivit dansk utställningschampion! Miia (O) blev Europeisk juniorvinnare 2015 och innan det debuterade som valp och blev BIS-1 på rasspecialen i Skara.

Akko Dk Uch

Miia BIS-valp 1

Finn Cert

Ni är flera som startat på tävlingsbanan under årets gång med fantastiska resultat!

Doris (O-kullen), debuterade i rallylydnad och kammade snabbt hem titeln RLD N. Grattis Sandra & Doris! 

Finn (L-kullen) startade även han i rallylydnad med ett godkänt resultat med sig. Grattis Anna & Finn!

Dolly (J-kullen) kammade hem titeln RLD A i rallylydnad men har även startat i agility och lydnad under årets gång. Grattis Marie-Louise och Dolly!

Vi hade ett gäng som klarade anlagsprovet i viltspår: Offii (O-kullen), Nasti (M-kullen), Aicha (imp), Ilo (I-kullen). Grattis till er alla och lycka till i jakten på championatet under våren! 

Jag vill även i år rikta ett stort tack till alla ni som hälsocheckat era hundar. Ni hjälper inte bara oss som uppfödare utan även ger rasen en rättvis hälsobild. För vår del så hjälper det mycket att veta åt vilket håll vi ska jobba åt och ibland får man ta beslut som inte alls känns kul att ta. Tack vare att ni röntgade era hundar så kunde vi ta beslut om att två av våra foderhundar inte skulle gå i avel. Det var inget roligt beslut att ta, men under omständigheterna det rätta. Hundarna i fråga lever ett aktivt liv i ett kärleksfullt hem. Mentalitetsmässigt är det synd att det inte blir valpar där, men hälsan måste hänga med. Kanske hade en annan kombination gett ett annat resultat, det får vi dessvärre inte veta. Men det var heller inget som vi ville chansa och ta reda på. Avel ska inte vara lätt, men vi har en tydlig bild med vad vi vill med vår avel. I år är det dags för M, N och O-kullen att checkas under året.

Inte nog med detta så blev vår egen älskade Erkki väldigt sjuk och kämpade för sitt liv. Veterinärerna trodde inte han skulle överleva, men de fick klartecken att göra det de kunde för honom. Resten skötte han, för han hade bestämt sig, han skulle hem!  Dagen jag hämtade hem honom och han borrade in sin nos långt i mitt ansikte så var jag så lycklig. Eftersom han är opererad och "möblerad" invärtes så fick de göra det som krävdes för att öka hans chanser att överleva. Så därav är han också dessvärre kastrerad. Men huvudsaken är att han lever!    Vi förlorade vår bästa avelshund, men vår älskade hund är kvar. 

På något vis så får vi bara vara tacksamma att vi fick 5 valpar efter honom innan, som inte alls var planerat. Luna skulle paras i Finland men hade konstigt löp och vi märkte ingenting förrän hon en dag bara var i höglöp, enligt Erkkis "radar". Så då fick det bli de två. Det föddes dessvärre bara en valp, men vilken valp! Han skulle stannat hemma  efter omständigheterna soms enare dök upp, om det inte varit för att han i samma stund han föddes bortlovades till Anna med Finn. Och kunde inte tänka mig bättre hem till en så lovande valp heller. Sedan dök bara en möjlighet upp från det blå och tänk så bra det blev. Vi fick äran att låna en kull på Troja från DK och parade med Erkki. Där blev det 4 valpar och väldigt speciella även de. Då Erkki blev sjuk någonstans däremellan så förstod jag att denna kullen får vi ta tillvara på. Så en följde med mamma Troja hem, en stannade kvar hemma hos oss och de andra två hamnade hos goa valpköpare sedan tidigare. Så tack för att ni "hjälpte" mig ta tillvara på denna kull! Och kan inte tacka Trojas matte Heidi nog för förtroendet att ha Troja hos oss!    Tänk att våra vägar bara korsades så, så jag fick en möjlighet att spara något efter Erkki.

Vi har alldeles nyligen flyttat till en gård. Så nu har både vi och hundarna mycket större utrymme och det kommer bli kanon med tiden när vi fått bo in oss. Vi bor fortfarande strax utanför Arvika, fast åt andra hållet denna gång. 

Vi har massa spännande att se fram emot. Flera spännande kombinationer nu framöver är planerade. Sedan har vi bokat BPH för våra valpköpare 15/5 och kommer troligen ha valpträff dagen innan. Så det blir en hel helg i hundens tecken! 


2 kommentarer

Namn: Martina, Aila och lillhusse Lukas
Tidpunkt: 2016-01-17 01:16
Stort grattis å starkt jobbat till er alla för era fina framgångar under året!

Namn: Anna, Finn & Lumi
Tidpunkt: 2016-01-17 10:52
Åh, vilket år!

Det här året måste bli så himla bra så det väger upp från året innan.
Vi/jag är så tacksam att vi fick Lumi, han är helt fantastisk. <3 Det är en ära att ha två superlappisar från er!

 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
«juni 2020»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930