Lapinlunas Jenkki

"Enya"

Enya bor hos Ann-Heléne & Emil i Falun

Hd: B

Ed: UA

Ögon: UA

Patella: UA

Prcd/PRA: Fri genom föräldrar

Genomfört BPH med skott

 


 

 


Enya 2 år

Enya två år gammal, vart tog det året vägen? Under året har Enya växt och blivit mer mogen. Hon får inte längre några fnattiga ryck på kvällarna där hon springer runt som en tok utan hon är mer lugn och stillsam. Inomhus. Utomhus är hon livligare och vill gärna brottas eller jaga och bli jagad av matte och husse. Till vår glädje har Enyas morgonvanor ändrats betydligt då hon inte väcker oss och vill ut tidigt utan gärna sover tills vi går upp.

I höstas flyttade vi ut till ett hus på landet vilket givetvis har inneburit en del förändringar. Vi promenerar dagligen i skogen och dess rika och spännande naturliv som Enya gärna hade velat upptäcka på egen hand (tass). Tyvärr fungerar inte riktigt Enyas hörsel vid inkallningar som inte är på träningsplan och därför behålls kopplet på. Promenaderna ska vara på Enyas vis och här märks hennes envisa sida väldigt mycket. Hon vill gärna bestämma vart vi ska gå och i vilken takt och får hon inte som hon vill sätter hon sig ned eller kör ner tassarna hårt i backen och går inte att rubba. Hastigheten på promenaderna varierar från "nos-takt" där varenda grässtrå, kotte och doft ska undersökas, till full fart framåt där den som håller i kopplet får ordentlig motion.

Det bästa med flytten tycker nog Enya är sin hundhage i trädgården där hon gärna är större delen av dagarna, oavsett väder. Det är inte alltid så roligt att komma in när matte och husse vill heller...

Vi har gått två kurser under Enyas andra levnadsår; grundlydnad och tävlingslydnad. Tanken är främst att fortsätta bygga på samarbetet oss emellan och att så småningom våga oss ut på tävlingsbanorna. Enya är fortfarande en lättlärd hund, men blir fort uttråkad så det gäller att bibehålla hennes intresse. Känner hon inte för att göra ett moment så sitter hon mest och tittar på en och det ser ut som hon funderar över vad hon vinner på att göra som matte eller husse säger. Vi bjöd övriga kursdeltagare på ett gott skratt när Enya helt plötsligt "glömt" kommandot ligg på tävlingslydnadskursen. Matte upprepade kommandot allt mer sammanbitet medans Enya satt och vred huvudet från sida till sida och verkade tycka att matte pratade grekiska... Målet med den kursen blev således att om inte Enya kunde något annat så skulle hon minsann lägga sig ned på kommando. Och det gjorde hon!

Den största förändringen i Enyas liv skedde för en vecka sedan då lilla Mira (Lapinlunas Pohjantähti) flyttade hem till oss. Från att först ha varit mycket tveksam till den lilla vita pälsbollen så har de blivit riktigt goda vänner och sover sida vid sida. Det är mycket syskonkärlek mellan hundarna, de vill båda gärna ha det den andre har gällande pinnar, ben och leksaker. Och det är inte alltid den som är störst som är den som vinner. Det ska bli jättekul att se dem växa upp ihop!

Sammanfattningsvis så är Enya en mycket bestämd men otroligt glad, lätthanterlig och snäll hund som lyser upp våra liv. Tack till Rebecka och Anders för världens bästa vovve!

 


 

 

Fotoalbum

enya