Lapinlunas Jäkälätassu

" Loke"

 

Loke bor hos familjen Mattsson i Tyresö

 

Hd: ej röntgad

Ögon: ej lyst

Prcd/pra: Fri genom föräldrar

 

Galleri


 


Loke 1 år

Pälsbollen från Arvika har blivit en stilig ettåring med en självklar plats i familjen och ingen minns riktigt hur det var innan Loke kom. Från Arvika åkte vi direkt till landet där Loke snabbt visade oss vad han tyckte bäst om, gnaga på buskar (helst planterade), smaka på askan från förbränningstoan, undersöka komposten och äta ruttet gräs. Att han var en Houdini av världsklass märkte vi också, altanräcken och barngrindar forcerades med enkelhet. Nere vid stranden grävde Loke gärna i sanden, tog stenar i munnen och badade tassarna.

Gräva är något som Loke verkligen gillar och han är så hjälpsam, efter att han sett mig rensa i rabatten grävde han upp alla blommorna. Något annat Loke tycker om är människor och speciellt barn. När vi går förbi dagiset ropar barnen ”nu kommer vargen” och Loke viftar på svansen inklusive hela baken. Annars går han under namnet björnen här på gatan där han förresten är kär i en liten Yorkshireterrier tjej. 

Vi har gått på valpkurs hos duktiga Emma Willblad och framför allt lärde vi oss att få Loke att koppla av i olika situationer. Att gå i koppel utan att Loke försvinner in i sin egen värld d.v.s. bara luktar eller drar är något vi jobbar vidare på.

Så blev det äntligen lite snö och Loke ville helst vara ute hela tiden. Egentligen vill han nog alltid vara ute för även när det ösregnar trivs han. Vid nyår var vi uppe i fjällen och Loke fick följa med i längdspåret och springa i skidbacken när liften var stängd. Nyårsraketerna brydde sig Loke inte om för han hade fått ett gott ben att tugga på. Överhuvudtaget är han väldigt cool när det gäller överraskande ljud och annat. Fast om han skulle få betyg i bus skulle det bli ett stort A. Det finns en del gnagmärken här hemma men inga nya efter valpkursen där vi fick bra tips. Ett och annat skolarbete och kvitton har tuggats sönder. Strumpor är också gott. Och om ingen bryr sig om Loke hämtar han skor, de äter han inte sönder utan hämtar bara och ser extra söt ut med sitt leende. Miner och ljud har Loke många, kul tycker vi men ibland får man förklara att han inte är arg när han yl vovvar utan det tillhör hans hälsningsceremoni.

Vi hann med att gå en slyngelkurs för Emma också och hoppas kunna återvända för fler kurser. Men vi har fått tänka om lite och vet inte riktigt hur framtiden kommer att bli. Tråkigt nog fick Loke diagnosen medial patellaluxation på båda knäna i januari. Ett så illa att det behövde opereras, vilket gjordes i april. Vi jobbar på med rehabilitering just nu och hoppas slippa operera det andra knät. Trots en komplicerad operation med ny knäledsfåra och flera omjusteringar i knät är Loke alltid glad och kämpar på bra, vår hjälte. Det har blivit ommöblering här hemma så att Loke inte kan halka eller hoppa upp i soffan. Att få en livlig valp att ta det lugnt är inte lätt och det är tur att Loke tycker om att bli kliad och köra mentala tricks. Familjen har helt enkelt ”flyttat” ner till golvet och Loke. Ettårsdagen firades med köttben och lax. Loke ylade när vi sjöng ”ja må han leva”, musik är han inte mycket för så falsksång måste vara snudd på outhärdligt