Lapinlunas Jätkänilo

"Jorm"

Jorm bor hos Linnea & Janne i Norrflärke

 

Hd

Ögon

Prcd/PRA: fri genom föräldrar

Jorms galleri

 


 

 


Jorm 1 år!

Det känns lite knepigt att Jorm och hans kullsyskon har redan blivit ett helt år! Tiden har gått så otroligt snabbt och ändå så kan jag inte riktigt minnas hur livet var innan vi fick Jorm till vårt hem. Men jag minns påsken 2013 så väl då jag satt i stugan i fjällen, rättare sagt i Jorm som han sedan har fått namnet efter, och ringde Rebecka för att anmäla mitt intresse för valp. Nu ett år senare så var även Jorm med i Jorm, och han verkar gilla det lika bra som matte och husse.

Jorm är min första valp och när vi hämtade honom så var jag laddad som bara den. Jag hade faktiskt gruvat mig lite för resan hem till Ö-vik, tänk om han blir åksjuk osv. Inte då! Den lilla krabaten satt så fint i knäet varvat med att ligga på golvet ibland hela vägen hem, inte ett ljud på hela vägen. Första natten på golvet innehöll mest lek och bus. Andra natten likadant, tredje natten flyttade vi två-benta upp i sängen och Jorm låg kvar på golvet. Att mysa på golvet var alltså i inget för honom och även idag så kan han ibland tycka att det är lite knepigt när man lägger sig på golvet med honom. Han har också varit en otroligt snäll valp. Han har inte bitit sönder en enda grej som han inte har fått av oss. Mjuka leksaker upptäckte vi däremot ganska tidigt att det var inget för honom, hårda ska dom vara så att han kan bita och gnaga rejält på dom.

Det jag är mest fascinerad över är matchningen Rebecka och Anders har lyckats med mellan mig och Jorm. Min dröm var en hund som är lämplig att ha med sig i skog och mark eftersom att jag jobbar inom skogsbranschen och har möjlighet att ha med mig hunden på jobbet. Och vilken skogshund jag har fått! Jorm är en följsam och modig hund som älskar skogen! Mitt arbete består av mycket fältbesök hos avverkningsentreprenörer och det ställer höga krav på att han är följsam och lyssnar på mig när vi närmar oss skogsmaskinerna men också att han är modig och inte blir rädd för dom stora maskinerna. (Just nu är vi däremot inne i en fas då han töjer lite på följsamheten och inkallningen, men det hör väll till att testa matte ibland...?) Han är oftast lös när vi jobbar och ett underbart sällskap att ha med sig i skogen. Han charmar också de entreprenörer vi träffar. När jag står och mäter virke så kommer han ofta balanserandes på stocken och ger mig en stor puss i pannan. Efter att vi har utfört våra fältbesök så måste vi även besöka kontoret och då visar han sin sanna lapphundsinstinkt, 110% ger han då han jobbar ute och lägger sig i stort sett direkt på kontorsgolvet för att sova när vi kommer in. På fritiden blir det också en hel del skogsjobb då han följer med oss när vi hugger ved och drar fram det med 4-hjulingen. Då lägger han sig oftast i blåbärsriset och tuggar på en pinne samtidigt som han har koll på oss.

Jorm ÄLSKAR andra hundar och då vi träffar andra hundar så blir man som matte genast petad från topplistan på favoriter. Därför så försöker jag hoppa på kurser och andra sammankomster med andra hundar så ofta det bara går. Det är så roligt att se honom utvecklas och känna att banden mellan oss stärks mer och mer.

Hans favoritplats här hemma är en sval plåt på golvet framför kaminen, trots att husse höll på att tända eld på honom en gång när han skulle fylla på med ved i kaminen då Jorm låg och sov på plåten. Jorm märkte aldrig något men det luktade bränt resten av kvällen från pälsen. Jorm gör många roliga ljud och pratar med oss ibland. Roligaste ljudet gör han när han lägger sig för att sova, då grymtar han som en gris och det brukar innebära tack och god natt.

Som sagt så har jag väldigt svårt att minnas hur det var innan Jorm kom till oss. Nu tillbringar han och jag i stort sett 24 timmar om dygnet tillsammans och dom dagar jag inte har möjlighet att ha honom med mig så får han följa på husses snickerijobb istället. På så vis har han blivit en väldigt social hund som är lätt att ha med sig.

Tack Rebecka och Anders för denna goa lilla krabat!